kambiz ganjeh پنجشنبه 1394/03/7 ساعت 12 و 18 دقیقه و 45 ثانیه نظرات ()

نوشیدن قهوه خطر دیابت را کم می‌کند

نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد که نوشیدن قهوه به خصوص نوع بدوت کافئین آن با کاهش خطر ابتلا به دیابت همراه است.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز دکتر مارک پریرا و همکارانش در دانشگاه مینه‌سوتا در مینیاپولیس آمریکا  با تجزیه و تحلیل داده‌های مربوط به ۲۸۸۱۲ زن که بین سالهای ۱۹۸۶ و ۱۹۹۷  در ایالت آیوا در ” تحقیق بهداشت زنان” شرکت کرده بودند و در هنگام شروع تحقیق به دیابت نوع دوم (دیابت بزرگسالان) یا بیماری قلبی مبتلا نبودند توانستند اثر حفاظتی قهوه را در مقابل دیابت نشان دهند.

زنانی که شش فنجان قهوه یا بیشتر در روز می‌نوشیدند ۲۲ درصد  کمتر  در معرض خطر ابتلا به دیابت بودند تا زنانی که قهوه نمی‌نوشیدند. این کاهش خطر ابتلا در مورد زنانی که به همین میزان  قهوه بدون کافئین  به ۳۳ درصد می‌رسید.

در حال حاضر روشن نیست که چه موادی در قهوه مسئول این اثر حفاظتی است. بررسی‌‌ها نشان می‌دهند که منیزیوم و فیتات در قهوه به فراوانی موجودند در این اثر نقشی ندارند. مصرف کافئین نیز به خودی خود چه از طریق قهوه یا سایر نوشیدنی‌ها بر خطر ابتلا به دیابت اثری ندارد.

دانشمندان می‌گویند گرچه ورزش و رزیم غذایی نقش اصلی را در پیشگیری از  دیابت نوع دوم دارد اما با توجه به پرمصرف بودن قهوه و شیوع بالای دیابت در سالمندان این یافته‌ها می‌توانند از لحاظ بهداشت عمومی نقش مهمی داشته باشند.

قهوه ممکن است مانع دیابت نوع ۲ شود

نوشیدن قهوه می تواند به جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند و ممکن است حتی به پیشگیری برخی از سرطان‌‌ها کمک کند.
دکتر راب وان دم از دانشکده بهداشت عمومی هاروارد، که در مورد تاثیرات مصرف قهوه بر دیابت بررسی‌های بسیاری انجام داده است در این مورد گفت: “البته منظور ما این نیست که قهوه را به عنوان یک غذای سلامت‌بخش جدید تبلیغ کنیم و از مردمی که قهوه را دوست ندارند بخواهیم که حتما قهوه بخورند.”

دکتر ون دم در یک جلسه بحث در مورد قهوه در اجلاس زیست‌شناسی تجربی ۲۰۰۷ در شهر واشنگتن سخن می‌گفت.

در این اجلاس پژوهشگرانی از دانشگاه UCLA نیز شرکت داشتند که نتایج بازبینی تقریبا ۴۰۰ بررسی در مورد مصرف قهوه و خطر سرطان را ارائه کردند.

بر اساس یافته‌های ارائه‌شده بوسیله آنها در این اجلاس قهوه ممکن است ار بروز برخی از انواع سرطان روده بزرگ و نیز سرطان راست‌روده و کبد احتمالا با کاهش میزان ترشخ کلسترول، اسید صفراوی و  استرول  طبیعی در روده بزرگ ، سرعت‌بخشیدن به عبور مدفوع در روده بزرگ (و بنابراین  جلوگیری از قرارگرفتن پوشش روده در برابر مواد سرطان‌زای بالقوه در غذا) و نیز سایر مکانیسم‌ها جلوگیری کند.

از طرف دیگر در این جلسه یافته‌هایی نیز در مورد افزایش خطر ابتلا به سرطان خون و معده با مصرف قهوه مطرح شد.

بنابراین به گفته دکتر ون دم افرادی که به این خطرات قهوه حساسند، برای مثال زنان باردار و کودکان، باید مصرف آن را محدود کند.

ون‌دم می‌گوید او گروه پژوهشیش در حال بررسی “صدها هزار” جزء موچود در قهوه هستند که ممکن است مسئول این اثرات باشند.

به نظر او احتمالا این کافئین نیست که عامل ایجاد این تاثیرات است، زیرا قهوه‌های کافئین‌دار و بدون کافئین اثرات مشابهی در کاهش خطرات دیابت دارند. وان‌دم می‌گوید احتمالا اسید کلروژنیک، یک ماده آنتی‌اکسیدان موجود در قهوه که جذب قند را از روده‌ها کند می‌کند، مسئول اثر ضددیابت قهوه است.
کافئین قهوه با نوشابه‌های انرژی زا برابری می‌کند

با وجود اینکه نامهای زیادی به عنوان نوشابه‌های انرژی زا به گوش می‌رسند ولی تحقیقات جدید دانشمندان نشان می‌دهد مواد محرک اعصاب موجود در این نوشابه‌ها بیشتر از قهوه نیست.

طبق یک مقاله منتشر شده در ماه سپتامبر مقایسه‌ای بین ۱۲ نوشابه انرژی زا با قهوه انجام شده و نتیجه بدست آمده نشان می‌دهد کافئین موجود در ۲۲۵ گرم از این نوشابه‌ها بین ۵۰ تا ۱۴۵ میلی گرم می‌باشد که البته اکثریت این نوشابه‌ها کافئینی معادل ۷۵ تا ۸۰ میلی گرم را دارند.

کمترین مقدار کافئین به‌دست آمده از نوشابه‌ای با طعم مخلوط میوه‌ها بود که دارای ۵۰ میلی گرم کافئین بوده است و بیشترین مقدار مربوط به نوشابه‌ای با عصاره لیمو بود که حاوی ۱۴۵ میلی گرم کافئین بود.

از مارک‌های معروف این نوشابه‌ها،AMP دارای ۷۵ میلی گرم کافئین و RUSH، REDBULL و Coca Cola داری ۸۰ میلی گرم کافئین بودند.

یکی از تهیه کنندگان این گزارش می‌گوید: “این خبر خوبی است که کافئین این نوشابه‌ها با قهوه تقریبا برابر است ولی از طرفی مصرف کنندگان این نوشابه‌ها می‌بایست هوشیار باشند، چرا که اکثریت این نوشابه‌ها دارای ظرفهایی هستند که محتویاتشان از ۲۲۵ گرم بیشتر است و مشتریان می‌بایست نسبت به این مسئله توجه کنند و با توجه به نیاز روزانه از مواد کافئین دار استفاده کنند.”

شاید به زودی قهوه نیز با یکی از بر چسب‌هایی که روی آنها تصاویر گرافیکی انرژی زا بودن را نشان می‌دهد پشت ویترین مغازه‌ها دیده شود.

تاثیر قهوه در کاهش بیماری کبدی 

نوشیدن قهوه ممکن است خطر نارسایی کبدی(سیروز) ناشی از الکل را کاهش دهد.
تحقیقی که در بر روی ۱۲۵۵۸۰ مرد و زن آمریکایی در طول بیست سال انجام شده است نشن می‌دهد که نوشیدن یک فنجان قهوه در روز می‌تواند ۲۲ درصد خطر ابتلا به سیروز الکلی را کاهش دهد.
از آنجایی که مصرف با چنین کاهشی همراه نبود دانشمندان نتیجه گرفتند که ماده‌ای به جز کافئین در این اثر محافظتی دخیل است.البته کارشناسان هشدار می‌دهند حتی اگر قهوه جلوی اثر مضرالکل را بر کبد کاهش دهد،اجتناب از مصرف الکل تنها راه جلوگیری کامل  از این آسیب است

قهوه ممکن است از ام‌اس پیشگیری کند

خوردن یک فنجان قهوه غلیظ ممکن است کارهای بیش از هشیارکردن شما در اول صبح انجام دهد
یک بررسی جدید  نشان می‌دهد که قهوه ممکن است در برابر بیماری ام‌اس محافظت ایجاد کند.

دانشمندان بنیاد پژوهش پزشکی اوکلاهما در آمریکا نشان دادند که  که موش‌هایی که از طریق تحریک دستگاه ایمنی در  آنها یک بیماری مشابه بیماری اسکلروز متعدد یا  ام‌اس (MS) در انسان آنها ایجاد شده بود، هنگامی که هر روز معادل مصرف شش تا هشت فنجان قهوه در انسان به آنها قهوه دادند، از ابتلا  به این بیماری در امان ماندند.

لیندا تامپسن از بنیاد پژوهش پزشکی اوکلاهما در آمریکا که به همراه همکارانی از دانشگاه کورنل و دانشگاه تورکو در فنلاند این بررسی را انجام داده است، در این باره گفت:‌”یافته هیجان‌انگیز و غیرمنتظره‌ای است و به نظر من می‌تواند در بررسی ام‌اس و سایر بیماری‌ها مهم باشد.”

کافئین موجود در قهوه از اتصال آدنوزین، که یکی از چهار واحد ساختمانی DNA هم هست، با گیرنده‌هایش در بدن موش‌ها جلوگیری کرده بود.

آدنوزین مولکولی همه‌جا حاضر در بدن انسان‌ها است و نقش عمده‌ای در کمک به کنترل روندهای بیوشیمیایی آن از خواب گرفته تا مهار بیداری ایفا می‌کند.

هنگامی که اتصال این مولکول به گیرنده‌ آن مهار می‌شود،گلبول‌های سفید دستگاه ایمنی نمی‌تواند به  دستگاه عصبی برسند و واکنش‌هایی را ایجاد کنند به بیماری مشابه ام‌اس انسان‌ها در موش‌ها با نام “آنسفالومیلیت خودایمنی تجربی” (EAE) می‌انجامد.

این یافته‌ها می‌تواند کاربردهای مهمی برای سایر بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید داشت باشد که ناشی از حمله دستگاه ایمنی به بدن خود بیماران هستند

البته خانم تامپسن که نتایج تحقیقات او همکارانش در نشریه   the Proceedings of the National Academy of Sciences  منتشر شده است، هشدار می‌دهد که هنوز کار بسیار بیشتری لازم است تا راهی برای درمان ام‌اس این بیماری ناتوان‌کننده و پیشرونده در انسان‌ها یافت شود.

او می‌گوید: “بدن موش با بدن انسان متفاوت است، و ما بدون آزمایش‌های بیشتر نمی‌توانیم مطمئن باشیم که کافئین اثر مشابهی در بدن انسان‌های مستعد به ابتلا به ام‌اس دارد.”
به نظر او شاید قدم عمده بعدی در این راه بررسی‌های گذشته‌نگر برای ارزیابی میزان مصرف کافئین در بیماران مبتلا به ام‌اس باشد.

تخمین زده می‌شود که حدود ۲.۵ میلیون نفر در سراسر جهان به ام‌اس مبتلا  باشند. در این بیماری تخریب دستگاه عصبی مرکزی به دلایل ناشناخته باعث از بین‌رفتن قدرت و هماهنگی عضلات می‌شود .

زیان‌های احتمالی قهوه برای مادران

این روزها مطالعات زیادی در مورد فواید و زیان‌های احتمالی قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار انجام می‌شود که به نظر می‌رسد با توجه به شیوع اخیر مصرف این نوع نوشیدنی‌ها، لازم است مردم کشور ما هم به نتایج آنها توجه داشته باشند.
یکی از تازه‌ترین این مطالعات در مورد نقش کافئین در بالا بردن احتمال سقط جنین است.

در مطالعه‌ای که در مرکز مطالعات کایسر در آمریکا انجام شده، مشخص شده مصرف بیش از ۲۰۰ میلی‌گرم کافئین در روز، در ماه‌های اول بارداری، می‌تواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد.

این مطالعه تنها به نقش قهوه اشاره ندارد، بلکه میزان کافئین مصرفی روزانه را مورد بررسی قرار داده است.

کافئین می‌تواند در نوشیدنی‌های مختلف وجود داشته باشد؛ از جمله در چای، نوشابه‌های کولادار، نوشابه‌های موسوم به «انرژی‌زا» و همچنین شکلات.

بنابراین نتایج این بررسی، باید در مورد همه این نوشیدنی‌ها و خوراکی‌ها، تعمیم داده شود.

هم‌اکنون مراکز ارائه استانداردهای غذایی، مانند اداره استاندارد تغذیه‌ای انگلستان، میزان کافئین مجاز مصرفی برای زنان باردار را، ۳۰۰ میلی‌گرم اعلام کرده‌اند و تصریح شده که مقادیر کمتر از این برای زنان باردار هیچ‌گونه خطری ندارد.

این میزان کافئین تقریبا معادل ۴ فنجان متوسط قهوه معمولی است. در مطالعه جدید مقادیر کمتر هم خطرناک توصیف شده، چنان‌که مجریان آن می‌گویند مطالعات‌شان نشان داده احتمال سقط جنین در بین زنانی که تا هفته بیستم بارداری، ۲۰۰ میلی‌گرم کافئین دریافت می‌کردند، ۱۵ درصد بود؛ در حالی که این رقم در بین سایرین، ۱۲ درصد بود و با افزایش میزان کافئین دریافتی، احتمال سقط جنین نیز تا ۲۵ درصد بیشتر می‌شد.

براساس مطالعات گوناگونی که پیش ازاین انجام شده بود، مشخص شده که کافئین از جفت عبور می‌کند و به جنین می‌رسد.

با این حال اثر آن در کاهش رشد جنین هنوز اثبات نشده و حتی در برخی مطالعات رد شده بود؛ به عنوان مثال، مطالعه‌ای که سال ۲۰۰۳ در موسسه تحقیقاتی کارولینسکای سوئد و با همکاری دانشگاه «اوپسالا» انجام شده بود، تاثیر کافئین و قهوه را بر کاهش رشد جنین رد کرده بود.

با وجود دقت و جامعیت این مطالعه خاص، باز هم اداره استانداردهای تغذیه‌ای انگلستان اعلام کرده که قصد ندارد در محدوده مجاز مصرف کافئین برای زنان باردار تجدید نظر کند. به گفته کارشناسان این اداره، برای تعیین استانداردهای تغذیه‌ای، باید مطالعات متعدد صورت گیرد تا فایده محدودیت‌های بیشتر روشن‌تر شود.

اما همان‌طور که اشاره شد، این مطالعه جدید، که در آخرین شماره نشریه «بیماری‌های زنان و زایمان آمریکا» منتشر شده، هشدارهای جدی‌ای می‌دهد.

به گفته این محققان، از آنجا که احتمال از دست رفتن زودرس بارداری، به خصوص در ماه‌های اول، بسیار زیاد است، به همه زنان باردار توصیه می‌شود در این دوره تا آنجا که ممکن است از نوشیدنی‌های حاوی کافئین اجتناب کنند.

قهوه با نقرس مقابله می کند .

بعد از این که فایده‌های قهوه در مبارزه با انواع بیماری‌های گوناگون روشن شد، محققان سعی کردند تا بیشتر بررسی کنند شاید بتوانند ممنوعیت آن را در مورد بیماری‌های دیگر هم بردارند.

این بار در مورد نقرس مطالعه کرده‌اند و متوجه شده‌اند نوشیدن ۵فنجان قهوه در روز نه تنها برای نقرسی‌ها اشکالی ندارد، بلکه اصولا احتمال ابتلا به آن را در افراد سالم کم هم می‌کند.

مطالعه مشترک پژوهشگران دانشگاه ونکوور کانادا و هاروارد نشان داد ۴ تا ۵ فنجان قهوه در روز، احتمال ابتلا به نقرس را تا ۴۰ درصد کم می‌کند. ۶ فنجان یا بیشتر، این احتمال را ۶۰ درصد کم می‌کند و خلاصه این که بیماران مبتلا به نقرس هم نباید خودشان را در قهوه دلخواهشان محدود کنند، چون احتمالا باعث تشدید مشکل مفاصل آنها نمی‌شود.

در بیماری نقرس که بیشتر در آقایان اتفاق می‌افتد، اسید اوریک بدن به صورت کریستال‌هایی در مفاصل رسوب می‌کند و همین باعث دردهای شدید مفصلی، به صورت حمله‌ای در بیمار می‌شود.